Digitala klubbmöten öppnar nya möjligheter!

Vi kan få kvalificerade föredragshållare som bor långt borta och klubbmedlemmarna behöver inte lämna favoritfåtöljen.
 
På den här sidan har distriktet samlat Färdiga Föredrag för att använda i klubbmöten, vare sig mötet är online eller fysiskt. Skicka gärna fler tips till webmaster!
 

Tips för visning och inspelning

Se längst ner på denna sida!
 
 

DISTRIKTETS FÖREDRAG

På dokumentationssidorna från PETS-23 och andra möten (under Support på menyn) finns många korta filmer som är mycket visningsbara i din klubb.

Rotary basutbildning: Rotarianen, Klubben, Nätverket

Nio filmer på 6 - 17 minuter med tillhörande material finns på egen sida: Basutbildning D2370.

Rotariana

Distriktets funktionärer kommer gärna till klubbarna - fysiskt eller digitalt - för att informera om sitt specialområde, se funktionärssidan.
 

Vad är hållbarhet för Rotary?

Gör Rotary relevant - inte bara för nuvarande medlemmar utan också för andra! Karin Sundby och Anna Bergström som ser möjligheter i det mesta och sätter stor ära i att ge guldkant åt omställningen: Rotary kavlar upp ärmarna för framtiden! Om klimatet och hur vi blir en del av lösningen (30 min), föredrag på distriktskonferensen okt-21.
 
Hur kan ett projekt se ut som engagerar brett och över generations-gränserna? Karin Sundby, Nyköpings RK.
Rotary klimatutmaningen, ett lokalt projekt (20 min), inspelat 2020-11-11, se artikel. Se engelsk kortversion i film på projektsidan Plan for the Planet.
 
 

Rotary Online - lunchseminarium:
Hållbarhet och Miljö, fokus Rädda Östersjön

Inspelningen från den 19 maj 2021 är 53 minuter, men innehåller flera korta föredrag som kan ses fristående. Se programinnehåll på mötets webbsida.

 

Kan Rotary rädda planeten?

Föredrag 2021-02-24 av Sven-Lennart Skinnar, Tyresö RK (23 minuter). Läs mer på projektsidan Plan for the Planet.

 

Bidrar utlandsstudier till fred i världen?

Rotary Almedalen 2021 - ett samarrangemang med övriga svenska Rotarydistrikt - blev en mycket lyckad och informativ digitalföreställning under fyra dagar. Du kan dela denna inspelade timme på två delar och visa under två klubbmöten.
 
Del 1 Ungdomsutbyte (27 minuter): utbytesstudenter berättar om erfarenheter under sina utbytesår.
 
Del 2 Rotary Peace Center, Uppsala (30 minuter): presentation av verksamhet och erbjudanden. Två ”Peace fellows” berättar om sina erfarenheter och vilken betydelse RPC haft i deras fortsatta yrkesliv som ”fredsmäklare och konflikthanterare”.

 

Uppsala Rotary Peace Center

Presentation av vårt närmaste Peace Center (ett av sju i världen), 2020-10-09 (19 minuter).
 
Åsa Hörnberg presenterar Fellowship-programmet inom TRF (21 minuter):
 
 
Läs mer om
 
Fyra Peace Fellows, två från varje årskurs, samtalar 2020-12-04 kring årets fredspris som gick till FN-organet World Food program. Soledad (DG 2350) gör en kort introduktion och sedan reflekterar studenterna i denna video som är ca 18 minuter.
 

FÖREDRAG FRÅN ROTARYKLUBBAR

Antalet inspelade föredrag har ökat exponentiellt under pandemin och det finns massor av intressanta föredrag att fritt ta del av! Några klubbar är:
 

Länkar till enstaka föredrag

 

RO - Rotarydistrikt i Sverige Online

De 10 svenska distrikten turas om att arrangera föredrag för en nationell Rotarypublik! Se RO:s youtubekanal.
 
 

Rotary Doctors

Rotary Doctors har presentationsmaterial inkl filmer som passar bra vid klubbmöten. Vid digitala möten kan någon från Rotary Doctors medverka. Se deras samlingssida för klubbpresentationer.
 
 

Föredrag/filmer från Rotary International

 

Föredrag utanför Rotary

Det finns många, många föredrag som är publika, inte minst i Youtube. Längden varierar stort, men det är inte svårt att hitta intressanta föredrag som är typ 15 - 30 minuter. Här är några tips:
 
 

Föredrag från E-club of Riddarfjärden

(två EXEMPEL)
 

Klubb eller rotarian som utnyttjar Riddarfjärdens föredragsbibliotek uppmanas att donera till Riddarfjärdens välgörenhet. Biblioteket kan också utnyttjas av enskilda rotarianer för gottgörelse för frånvaro i egna klubben.

Instruktioner för donation samt fler föredrag samt finns på Riddarfjärdens sida Kom ikapp.

Nedan två exempel från Riddarfjärdens bibliotek.

Jonas Trolle om jakten på “Kapten Klänning”

40 minuter
På vårt möte i februari föreläste kriminalkommissarie Jonas Trolle som har skrivit boken “Jakten på Kapten Klänning” – en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef som Göran Lindberg varit misstänkt för så grova brott.
För mer om Jonas Trolle och hans författarskap, se följande länk.
Inspelning från möte i E-Club of Riddarfjärden RK 2017-02-02.
 
 

 

Livets mening: frågan och svaren

35 minuter
Tomas Brytting besökte vårt möte i mitten på oktober och pratade runt den största gåtan: livets mening. Tomas är professor i organisationsetik vid Ersta Sköndal Bräcke högskola sedan 2013 och även docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Boken gavs ut i februari 2020 och anmäldes i SvD. Länk till boken här. Tomas är själv rotarian i Värmdö Skärgård RK.
Inspelning från möte i E-Club of Riddarfjärden RK 2020-10-15.
 
 
 

Tips för visning av film

 
 

Visa film i Zoom-möte - gör så här

Tips: testa videomötestekniken och skärmdelningen i förväg!
 
Öppna videofilmen i Youtube eller på den webbsida som filmen finns på. Kolla att den går att visa i helskärmsläge, men använd inte helskärm förrän efter steg 4 nedan. Stoppa filmen och dra tidmarkören tillbaka till noll. Dela skärm i Zoom så här, se bild till vänster:
 
  1. Klicka på gröna knappen Share Screen i Zoommötet. 
  2. Välj fönstret med Youtube-filmen.
  3. Bocka i rutorna Share computer sound och Optimize Screen Sharing for Video Clip.
  4. Klicka på blå knappen Share.
Gå till filmen: välj helskärm och starta filmen. 
 
I övrigt se sidan klubbmöten angående mötesformer och teknik.

Inspelning och publicering av föredrag

Inhämta medgivande

Föredragshållaren måste ge tillåtelse att spela in och publicera föredraget - upphovsrätt och GDPR! Deltagarna som syns i filmen måste också vara införstådda med att deras personuppgifter (som inkluderar ansiktsbild) publiceras. I Zoom fixas inspelningsmedgivandet automatiskt eftersom varje deltagare måste svara OK på en fråga som kommer upp på skärmarna.
 

Spela in föredrag

Inspelning av Zoom-mötet sker på något olika sätt om du väljer lokal inspelning eller inspelning i molnet (länkarna går till Zooms supportsidor).
 
En film i Zoom-molnet kan i värsta fall ta 24-72 h innan den går att visa. Det finns ingen möjlighet att redigera filmen, men varje film får en unik webblänk för delning, den kan även laddas ner och då hanteras som lokal inspelning. 
 
Lokal inspelning måste laddas upp till exempelvis Youtube för att kunna delas. Klipp helst bort onödigt material före och efter föredraget. En film som ligger på Youtube är lätt att integrera med t ex referatet av föredraget (läs om publicering till höger) så att arbetsprocessen blir enkel.
 

Redigering av film

Om du kör PC och inte har ett speciellt program för videoredigering så finns detta inbyggt i Windows 10-appen Foto (!). Den duger bra för att klippa i Zoom-filmen och det går t o m att lägga på text.

Publicering av film

Det enklaste arbetsflödet - både för redaktör och läsare - är att filmen integreras med den ClubRunner-artikel som innehåller referatet från föredraget: lägg filmen som s k inbäddad media i artikeln. Då kan man se filmen direkt på artikelns webbsida. 
 
Tagga gärna artikeln så att inspelade föredrag går att filtrera ut på samlingssidan för artiklar. Lämplig tagg är "Inspelat".
 

Särskild sida för inspelade föredrag

De flesta klubblänkarna ovan på denna sida går till sidor där klubbarna har samlat sina inspelade föredrag. Om inspelningen är inbäddad i en artikel är det lätt att göra ett urval av klubbens artiklar till en särskild webbsida, använda widgeten För sida/Artiklar, och för den widgeten lägga till de artiklar som innehåller inspelningar. 
 
En och samma artikel med det inspelade föredraget kan då nås
  • på hemsidan (om de senaste artiklarna publiceras på hemsidan)
  • på samlingssidan för artiklar
  • på en sida för inspelade föredrag.
Se exempel på varmdo-skargard.rotary2370.se: i menyn Artiklar/inspelade föredrag.
 
Klubbens sida med inspelade föredrag får gärna en länk under rubriken Föredrag från Rotaryklubbar ovan!
 
en s k inbyggd sida (Built-in page) i ClubRunner. Samlingssidan för artiklar har alltid adressen [klubbens webbadress]/stories, se t ex distriktets artikelsida.